Skip links

Alle læsere har krav på at øve deres selvstændige læsning

Og alle læsere har gavn af at øve deres selvstændige læsning!

– men det er indlysende, at nogle læsere er væsentligt mere udfordrede end andre, og derfor har brug for støtte og vejledning undervejs i arbejdet med læsning. Det kræver mange lærerressourcer, og er derfor vanskeligt for de fleste skoler at tilbyde.

Elever med ordblindhed har brug for at øve sig på læsning. Vi vil udvikle software, hvor børn kan arbejde selvstændigt med øvelser i skolen, så de ikke er afhængige af hjælp fra voksne. Det vil forhåbentlig gøre, at en stor gruppe alligevel kan lære at læse

Sofie Beier, Professor – Det Kongelige Danske Akademi, og projekt “ScreenReads”

ScreenReads projektet bygger på fundamentet i EyeJustRead, hvor måling af elevers læsning og læsestrategier er mulig.

I et samarbejde mellem Det Kongelige Akademi, firmaerne EyeJustRead og Serious Games Interactive samt Professionshøjskolen Absalon skal fundamentet i EyeJustRead udnyttes til at udvikle et nyt digitalt materiale til arbejdet med læsning. Idéen er blandt andet at udvikle en app, som ved hjælp af kunstig intelligens analyserer læserens øjenbevægelser og oplæsning. Dermed kan læseren i realtid modtage støtte under sit læseforsøg, og relevante øvelser og indsatser kan efterfølgende identificeres.

Projektet medfinansieret af Innovationsfonden med 14 millioner kr.

Computeren kan fortælle os en hel masse om læseren. Og når vi kan identificere barnets udfordringer, kan vi foreslå øvelser, der passer til dem. Vi kan altså skræddersy læseøvelserne, som barnet bliver præsenteret for, og det kan føre til, at flere kommer til at læse bedre.

Sofie Beier, Professor – Det Kongelige Danske Akademi, og projekt “ScreenReads”

Om projektet udtaler Janus Askø Madsen, Direktør hos EyeJustRead: “Vi er virkelig glade for at være en del af projektet, og ser frem til at tage det absolut bedste fra læseforskningen og kombinere det med de nyeste teknologiske muligheder. ScreenReads giver os muligheden for at tage vores erfaringer med EyeJustRead og løfte dem op på et helt nyt niveau, så alle kan blive så gode til at læse som muligt”.

Videnskab.dk har skrevet en uddybende artikel om projektet, som du kan læse her: https://videnskab.dk/teknologi/danske-forskere-vil-udvikle-app-der-kan-laere-boern-at-laese/

Og herunder finder du 2 forskellige radioudsendelser, hvor projektet præsenteres af professor Sofie Beier

P1:https://www.dr.dk/lyd/p1/kulturen-pa-p1/kulturen-2023-04-11/47:42

Radio 4https://www.radio4.dk/program/aftenradio/?gid=50077&title=aftenradio-d-5-april&time=1320

Vil du du høre mere om projektet, eller have adgang til EyeJustRead på din institution, så skriv til info@eyejustread.com. Du er også meget velkommen til at tilmelde dig vores nyhedsbrev og følge projektet der.