Skip links

De selvstændige læsefærdigheder – og det kompenserende, når det er nødvendigt

EyeJustRead og OrdLab har et rigtig godt samarbejde! Du har måske mødt os på Lærfest, Munkebjergkonferencen eller andre steder. Og hvorfor har vi så et godt samarbejde?

Du har sikkert mødt os sammen derude - EyeJustRead og Ordlab

Jo det har vi fordi OrdLab er et genialt opslagsværk, hvor du som ansvarlig for læseteknologi, kan finde alle de vejledninger, du nogensinde får brug for. Og der er ikke tale om lange, tunge manualer, men derimod søgbare vejledning med skarpe videoer og korte, praksisnære beskrivelser.

Men det er kun halvdelen af mønten! Elever skal jo også kunne læse og skrive selv. Og hvordan kan skoler og kommuner sikre, at flest muligt elever få præcis den hjælp, de har brug for?

Hos EyeJustRead har vi samlet en stærkere pakke end nogensinde til skolers læseindsatser. Pakken består af en række forskningsbaserede træningsmaterialer og et effektivt måle- og dialogværktøj.

Måling af læsning – hvad vil det sige?

Du kender dem allerede…. test. Ofte ret tidskrævende for undervisere og stressende for elever. EyeJustRead adskiller sig fra den traditionelle test ved at være et præcist måleredeskab, der bare kræver, at elever læser i en digital bog i 2 minutter. Ved hjælp af eyetracking og mikrofon måler EyeJustRead elevens øjenbevægelser over tekst, imens højtlæsningen optages.

Og hvad så? Jamen så har du en fuldstændig nøjagtig optagelse af elevens læseadfærd og læsestrategier. Optagelsen kan bruges til at igangsætten den næste læseindsats, eller at måle udbyttet af den forrige. Men det er egentlig ikke det rigtig interessante. Det er muligheden for dialog omkring læsning og læseudvikling. Dialogen kan finde sted med eleven, elevens faste lærer eller måske forældre. Dermed kan udbytte af indsatser eller fokus på øvelser formidles og fastholdes. Og så måler EyeJustRead selvfølgelig elevens læsehastighed, rigtighedsprocent, lix, ordlæsehastigheder og meget mere – uden at du skal løfte en finger.

Træning – kan det overhovedet betale sig?

Selvfølgelig kan det betale sig! Især hvis læseren er udfordret. Men træningen skal selvfølgelig være vedkommende, på niveau og falde i relevant dosis. Vores træningsmaterialer er niveaudelte og kommer omkring både udtalevanskeligheder, de tidlige læseforudsætninger og arbejdet med gode læsestrategier.

🦸🏼‍♂️ Ordheltene er til træning af gode læsestrategier (Ordheltene bygger på forskningen bag VAKS)
📖 Læseappen er målrettet arbejdet med bogstav-lyd princippet og den tidlige læseindlæring
🗣️ Udtaleappen er til at understøtte indsatserne for børn med udtalevanskeligheder

Så hvad er pointen?!

Pointen er, at træning af selvstændige afkodningsfærdigheder stiller elever bedre, når de skal betjene kompenserende IT. Selvfølgelig skal alle elever blive så dygtige som overhovedet muligt til at læse selvstændigt – det er indlysende. Og så er der situationer, hvor den kompenserende IT er nødvendig.

Derfor er samarbejdet med Ordlab en sand fornøjelse 😀