Den nye version indeholder et helt nyt overblik over elevers læsninger. Overblikket kalder vi analyse, og du finder det som én af de øverste faner, når du er logget ind i EyeJustRead. I overblikket har du fleksibilitet til at filtrere efter perioden for elevernes læsning, lix-intervallet, og specifikke bøger.
Selve analyseoverblikket kan indstilles efter to overordnede visualiseringer “hastighed og fejlprocent” og “hastighed og lix“. Forholdet mellem hastighed og fejlprocent er inddelt i kategorier svarende til de normerede kategorier for individuel højtlæsning tilpasset 3.-7. klassetrin for udvalgte tekster med LIX 9-26 og sætninger af stigende sværhedsgrad. Hastighed og lix viser elevers læsehastighed, fordelt i forhold til bøgernes sværhedsgrad. Fra slutningen af 2. klasse er den forventede læsehastighed ca. 100 ord pr. minut for oplæsning af alderssvarende børnelitteratur. Hvis eleven kan læse højt med denne hastighed og ganske få fejl, er teksten altså ikke for svær.
Det nye analyseoverblik giver væsentligt styrkede muligheder for at se udviklingen af alle elevers læsning. Du kan nemlig både få overblik over hele skolen, årgange, læsegrupper og hver enkelt elevs læsning.
Når du klikker på fanen analyse, kommer du ind til et helt nyt diagram. Du har mulighed for at vælge mellem 2 scenarier i diagrammet og har en række indstillingsmuligheder (filtre).
Scenarier
Selve analyseoverblikket kan indstilles efter to overordnede visualiseringer “hastighed og fejlprocent” og “hastighed og lix“.
Forholdet mellem hastighed og fejlprocent er inddelt i kategorier svarende til de normerede kategorier for individuel højtlæsning tilpasset 3.-7. klassetrin for udvalgte tekster med LIX 9-26 og sætninger af stigende sværhedsgrad (Kilde: IL-lndividuel læseundersøgelse, Hogrefe psykologisk forlag, normeret i 1991). Hastighed og lix viser elevers læsehastighed, fordelt i forhold til bøgernes sværhedsgrad. Fra slutningen af 2. klasse er den forventede læsehastighed ca. 100 ord pr. minut for oplæsning af alderssvarende børnelitteratur. Hvis eleven kan læse op med denne hastighed og ganske få fejl, er teksten altså ikke for svær.
LIX er et upræcist mål for sværhedsgrad, der ikke tager højde for, om teksten egner sig til aldersgruppen. Kun elever, der har læst samme tekst og fået samme instruktion bør sammenlignes direkte (kilde: Pøhler og Sørensen, Nationale test og anden evaluering af elevens læsning. Dafolo, 2010).
Filtre
Når du har valgt dit scenarie, kan du efterfølgende indstille en række filtre, så du får vist de elever, du ønsker i diagrammet:
Læsegrupper – Hvis du har oprettet læsegrupper, kan du vælge kun at få vist elever fra læsegruppen.
Årgange – Du kan vælge hvilken årgang, du vil have visualiseret i diagrammet.
Periode – Med datovælgeren kan du indstille den periode, som læsningerne i diagrammet skal være fra.
LIX-interval – Du kan udvælge LIX-intervallet på de bøger, som vises i diagrammet.
Bøger – Hvis du gerne vil begrænse visualiseringen i diagrammet til én særlig bog, kan du også det.
Rettede læsninger – Når du kigger læsninger igennem, kan du markere dem som “rettede” (dette gøres typisk efter du har markeret fejllæste ord i teksten). Du kan vælge kun at se rettede læsninger i diagrammet.
Visuelle indstillinger – Du har også mulighed for at vise eller skjule i diagrammet og vise eller skjule elevernes navne.
Betjeningen af diagrammet foregår dynamisk. Det betyder at når du ændrer en indstilling i filtrene, ændres diagrammets indhold med det samme.
Du kan også holde din mus over elevnavne i analysediagrammet, og se hvilke læsninger deres position i diagrammet baserer sig på. Krydserne omkring eleven, er altså de læsninger, som eleven har udført i den valgte periode (og i forhold til øvrige indstillinger i filtrene).
Hvis du har elever i analysediagrammet fra flere klasser, kan du i indstillingen i højre side vælge hvilke elever, der skal vises i diagrammet. Er du klikket ind på en elev, kan den samme indstilling i højre side bruges til at vise eller skjule læsninger fra dele af en periode.
Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du accepterer denne politik, så længe du bruger denne hjemmeside.Ok